Ce-i cu ”personalitatea” asta?
Istoria clasificării formale a personalității începe cu grecii timpurii.
În secolul al IV-lea î.H., Hipocrate a identificat patru temperamente de bază, coleric, melancolic, sanguin și flegmatic, pe care el credea că a rezultat din excesele de bilă galbenă, bilă neagră, respectiv sânge și flegmă. De atunci, există o preocupare permanentă a oamenilor de a înțelege cum “funcționăm”.
Utilizarea originală a cuvântului derivă din termenul grecesc „persona” care se referea la masca teatrală folosită în drama greacă. Sensul cuvântului s-a schimbat de-a lungul istoriei. Ca mască teatrală, reprezentat o “prefăcătorie”, deținerea altor trăsături decât cele ale actorului propriu-zis din spatele măștii. Mai târziu, cuvântul a reprezentat nu „prefăcutul” , ci persoana reală. Termenul a fost folosit de asemenea pentru a însemna trăsăturile interioare ascunse ale individului.
În cărțile sale, Disorders of Personality (1981) și Disorders of Personality: DSM-IV and Beyond (1996), Theodore Milton subliniază că termenul „personalitate” este folosit în mod obișnuit pentru a denumi orice trăsătură care îi caracterizează pe indivizi și îi distinge unul de celălalt.
Potrivit lui Millon, personalitatea de astăzi este văzută ca:
„Un model complex de caracteristici psihologice profund încorporate, care sunt în mare parte inconștiente, nu poate fi eradicat cu ușurință și se exprimă automat în aproape fiecare fațetă a funcționării. Intrinseci și omniprezente, aceste trăsături rezultă dintr-o matrice complicată de dispoziții biologice și învățări experiențiale și cuprind acum modelul distinctiv al individului de a percepe, simți, gândi și acționa”
Ca să poți folosi pentru propria ta cunoaștere și dezvoltare personală toate conceptele pe care le vei viziona, după ce faci plata cursului, trimite-mi un email la adresa contact@opranmarian.ro pentru a-ți trimite chestionarul din care poți afla care sunt adaptările tale ”de supraviețuire” și ”de relaționare” dominante.
Cu prietenie,
Marian Opran
Ce vei afla din această prezentare?
Mi-am început cariera în anul 1987 și am lucrat până în anul 2012 în domeniul telecom. Am o experiență de 10 ani în diferite poziții manageriale atât în departamente tehnice cât și în departamente de vânzări, fiind manager pentru companii ca Romtelecom, Cisco, Nokia-Siemens, Huawei sau ZTE.
Sunt absolvent al Universității Politehnice București din anul 1996 și am o diplomă de Studii Academice Postuniversitare în Management obținută în anul 2010. Pe lângă acestea, am o diplomă de Manager de Proiect de la Open University din Marea Britanie (2001) și o alta în Eficientizarea Productivității Personale de la Leadership Management Institute SUA (2012).
Din anul 2012, din pasiune pentru coaching, mi-am înființat propria companie de consultanță în afaceri și management, Epistema Consulting SRL, și am început să vând servicii de dezvoltare personală persoanelor interesate să-și crească performanța profesională sau în relațiile cu ceilalți (www.opranmarian.ro).
Sunt certificat din anul 2013 și re-certificat în 2016 ca ”Master Practitioner NLP” și ”Licensed Associate NLP Coach” de către Dr. Richard Bandler, unul dintre co-fondatorii Programării Neuro-Ligvistice. Pe lângă aceste două certificări, am devenit Specialist în activitatea de coaching acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) în 2015 și am obținut în 2019 de la Leadership in International Management Ltd (www.limglobal.net/) o diplomă de Learning Coach în metodologia ARL (Action-Reflection-Learning).
În prezent, urmez cursurile de Analiză Tranzacțională (AT) ale Yorkshire Training Centre International (www.psihoterapieat.ro) fiind în al 6-lea an de formare și predau la Universitatea Româno-Americană cursul acreditat de ANC în profesia de ”Specialist în activitatea de Coaching” denumit Magic-Coaching (www.magic-coaching.ro).
Citatul meu preferat este cel al lui Ralph Nader care spune în cartea Crashing the Party că ”Funcția leadershipului este de a crea mai mulți lideri, nu mai mulți adepți”. Cred cu tărie că și misiunea coachingului este același.
Nota din recenzii
Madalin Georgian Frunza
Lasa o recenzie
Ce nota merita acest curs ?